Konfessionella skolor

Församlingar bör driva kristna skolor

Ingrid Jordebo rektor, medlem i Lindberga församlings kyrkofullmäktige i Varberg

I dag har barn många färdigheter men vet oerhört lite om det Jesus lärde. Här har vi i kyrkan ett stort ansvar att ge barn kunskap. Det gör vi effektivast genom att församlingar startar kristna grundskolor, skriver debattören.

År 1951 kom jag ut som folkskollärare. Jag hade då i 14 år fått börja varje studiedag med en morgonbön på skolan. Under 1950-talet fortsatte dessa morgonböner med lugna och socialt mogna elever.

Under 1960-talet stannade jag hemma 12 år och tog hand om våra fyra barn plus några fosterflickor. Redan då var det svårt att leva på en lön, så jag tog korta vikariat runt om i en hel kommun och kunde se vad som hände med skolan. De regerande Socialdemokraterna åkte på skolkonferenser i Östtyskland och ändrade vår skola enligt DDR- modellen. Kristendomen togs bort och reducerades till ett OÄ-ämne.

Jag blev 1966 invald i både kommun- och kyrkofullmäktige i Månsarps kommun utanför Jönköping. Jag såg hur S-politiker motarbetade vår bibeltroende kyrkoherde.

I början av 1970-talet fanns bara två kristna friskolor i hela landet. De var katolska och fanns i Stockholm och Göteborg.   

Föräldragrupper startade då små kristna skolor under starkt motstånd från Socialdemokraterna. Själv startade jag  den kristna Annaskolan i Jönköping 1976 med 3 elever. Inga församlingar kunde hjälpa mig, eftersom de flesta kyrkor och frikyrkor hade cirka 50 procent Broderskapare (S) och de accepterade inte kristna skolor.

Socialdemokraterna har inte bara avkristnat skolan, de har också avkristnat kyrkan. Kyrkan döper och konfirmerar, men i Jesu missionsbefallning står att vi ska inte bara döpa utan lära ut allt vad Jesus befallt.

Det kräver tid och mycket arbete och kan bara genomföras i en kristen friskola. Evangelium är inte bara kunskap. Det är också en kraft som ger hälsa och mod att leva. Under de 19 år jag drev Annaskolan blev ungefär 100 elever rehabiliterade från olika problem.

År 1842 startade kyrkan folkskolor för att barnen själva skulle kunna läsa och lära sig Bibeln. I dag har barn många färdigheter men vet oerhört lite om det Jesus lärde. Här har vi i kyrkan ett stort ansvar att ge barn kunskap. Det gör vi effektivast genom att församlingar startar kristna grundskolor. I dag får vi en skolpeng, så det ekonomiska kan inte vara ett hinder. Jesus prioriterade barnen framför allt annat. Skamligt om kyrkan inte gör detsamma!

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Ingrid Jordebo, rektor, medlem i Lindberga församlings kyrkofullmäktige i Varberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne