Kan våld lösas med våld?

Martin Luther king-dagen. Vad gör regeringen för att bidra till våld i världen? Ett svar är att Sverige är en av världens största vapenexportörer, skriver veckans debattörer.<br>

Kanske är det rätt med våld? I alla fall i självförsvar? Man måste ju kunna ge igen. Detta är en vanligt förekommande uppfattning. Det berättas om en händelse i början av bussbojkotten i Montgomery, USA, 1955. En av många aktivister som var på besök i Martin Luther Kings hem skulle precis sätta sig då någon skrek till honom: ”Sätt dig inte! Akta dig för pistolerna i fåtöljen. Du vill väl inte bli vådaskjuten?”
Under dessa första steg av medborgarrättsrörelsen hade King beväpnade livvakter och hans hus beskrevs som en arsenal. Under medborgarrättsrörelsens gång utvecklade King en ökad förståelse av och engagemang för ickevåld. Inom ett år upplevde han det som ett alltför stort hyckleri att prata om icke­våld och samtidigt försvara sig själv med vapen. King gjorde sig av med alla vapen och de kom aldrig mer tillbaka i hans liv.

Våld är tyvärr inte bara ett fenomen som existerade för de svarta i USA under 1950-talet. Gatuvåld i dagens Sverige är en realitet. Också King mötte unga frustrerade män som tog till våld på gatorna. Han sa till dem att Molotovcocktails och gevär inte skulle lösa deras problem. Då frågade de honom: ”Men hur är det i Vietnam? Använder inte vårt eget land massivt våld för att lösa problem?” I ett tal som King höll 1967 sa han: ”Jag visste att jag aldrig kunde kritisera våldet från de förtryckta i gettona utan att först ha kritiserat den största leverantören av våld i världen i dag: min egen regering.”
På Martin Luther King-dagen den 21 januari 2008 erbjuds vi möjligheten att ta ställning mot våldet. Tusentals svenskar gick ut på gatorna i protest mot gatuvåldet under oktober 2007. Det är bra och nödvändigt. Men liksom de unga svarta i USA:s getton på Kings tid måste vi fråga oss: Vad gör vår egen regering för att bidra till våld i världen?

Ett svar är att Sverige är en av världens största vapenexportörer. Liksom King bör vi komma fram till slutsatsen att kampen mot våldet inte endast gäller våra ”egna”. Ett ställningstagande mot våld måste också innefatta de människor i länder långt borta som drabbas av svenska vapen.
Martin Luther King kom fram till att våld inte kunde lösas med våld och att vapen aldrig bidrar till fred. Hans lösning, som har inspirerat miljontals människor på vår planet, stavas icke­-våld.

Denna kraft som sätter stopp på våldsspiralen och som är ett effektivt och mäktigt verktyg i kampen för rättvisa och fred är fortfarande verksam i dag. Sverige har en unik möjlighet i dag att verka för nedrustning, stoppa vapenexporten och i stället arbeta med att förebygga konflikter och att utbilda i ickevåld. Det finns inget bättre sätt för oss att denna dag hedra Martin Luther Kings minne än om Sverige skulle kunna slå in på denna nya väg som en sant fredlig nation.

Yasin Ahmed
projektledare Muslimska fredsagenterna

Kim D Bergman
tf. förbundssekreterare Svenska baptisternas ungdomsförbund

Kerstin Enlund
förbundsrektor Studieförbundet Bilda

Sven-Bernhard Fast
generalsekreterare Sveriges kristna råd

Fredrik Jansson
generalsekreterare PeaceQuest

Mattias Kareliusson
ordförande Kristna studentrörelsen
 i Sverige

David Nimmersjö
aktiv Speak Linköping

Martin Smedjeback
ickevåldssekreterare,
 Kristna fredsrörelsen

Karin Wiborn
missionsföreståndare
Svenska baptistsamfundet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
1485

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Borgå stift
Växjö stift
Stockholms stift
Lunds stift
Luleå stift