Maria Rengård Sivertsson med flera skriver i Kyrkans Tidning nummer 41/11 om Svenska kyrkans arbete på universitet och högskolor och specifikt om det arbete som bedrivs i Lund. I artikeln görs en generell beskrivning av Svenska kyrkans arbete bland studenter, det som sägs stämmer i mångt och mycket in på det arbete som sker i Lund.
replik
studentprästerna
Nu när ekonomin i kyrkan blir sämre ifrågasätter två debattinlägg Svenska kyrkans ekonomiska prioriteringar – borde inte studentverksamheten få mer? Och borde inte de av Kyrkostyrelsen anslagna projektmedlen i stället ha gått till den etablerade verksamheten bland studenter?
Det är som sig bör att var och en argumenterar för sin egen sak. Hur stiften resonerar får andra referera. Lunds stift bidrar till studentprästernas arbete i Lund med 40 procent av lönekostnaderna för två komministrar. Detta bidrag har successivt sänkts och nu har stiftet informerat oss om att man från om med 2013 inte längre avser att lämna något bidrag. Nu måste den lokala nivån, som redan nu svarar för den huvudsakliga finansieringen, besluta om framtiden. Då handlar det också om organisation. Specialistkompetens har vi bara råd med när vi är stora enheter. Med en klok organisation kan vi lindra en eventuell skada och det aktuella studentprojektet kan hjälpa oss att finna former för ett framtida arbete.
Kyrkostyrelsen har initierat ett utvecklingsarbete bland barn och unga. Inom ramen för detta har Svenska kyrkan i Lund fått medel för ett brett upplagt studentprojekt. Syftet är att utveckla mötesplatser mellan Svenska kyrkan och den breda massan av studenter som
Svenska kyrkan sällan eller aldrig möter. Vi vill stärka relationen mellan studentgenerationen och kyrkan. Vi vill söka nya vägar att kommunicera med en ung generation. Vi vill finna nya former för kyrklig närvaro i studentvärlden. Genomströmningen av studenter i Lund är hög och ett positivt möte med kyrkan här kan få effekter på andra platser runt om i landet. Projektet är lokalt men erfarenheterna ska kunna vara nationella.
När man skriver en debattartikel är det viktigt att man har väl underbyggda argument och att man framför korrekta fakta. En god redovisning av Svenska kyrkans arbete på universitets- och högskoleorterna följs av det överraskande påståendet att ”Svenska kyrkan sänker sitt eget mångåriga och väletablerade arbete” i Lund och att man genom ”obetänksamhet och kortsiktighet osynliggör” en befintlig verksamhet.
Hade skribenterna varit mer noggranna med sin faktakontroll hade debattartikeln kunnat bli ett viktigt inlägg i en pågående diskussion om hur Svenska kyrkans ansvar för hur en av kyrkans viktiga framtidsfrågor ska gestaltas. Nu blir det tyvärr inte så.
Håkan E Wilhelmsson
domprost i Lund
LÄGG TILL NY KOMMENTAR