Replik. Det finns mer att göra än vi har gjort, men vi anser att Svenska kyrkan är väl rustad för att arbeta med frågan om kristnas situation i Mellanöstern, skriver Wanja Lundby- Wedin och Mats Hagelin i sin replik till Håkan Sandvik.
Håkan Sandvik efterlyser i Kyrkans tidning ett större engagemang från Svenska kyrkan i frågan om kristnas situation i Mellanöstern. De kristnas, och andra religiösa minoriteters, situation i Mellanöstern har förvärrats och det är naturligtvis inte acceptabelt att människor förföljs på grund av sin tro.
Svenska kyrkans breda arbete med stöd till förföljda kristna, särskilt i Mellanöstern, finns redovisat i flera betänkanden från Kyrkomötena 2010-2013. De motioner som Sandvik nämner avslogs för att kyrkomötet gör bedömningen att de förslagen inte skulle förbättra den svåra situation som råder. De avslogs inte för att Svenska kyrkan ”redan gör tillräckligt”.
Som Sandvik skriver arbetar Svenska kyrkan tillsammans med ekumeniska aktörer som Kyrkornas Världsråd och Mellanösterns kristna råd i frågan om förföljda religiösa minoriteter. Detta ska inte förringas, tvärtom, det är mycket viktigt, särskilt i krissituationer som råder vid förföljelser och krig. Svenska kyrkan har även nära relationer med flera kyrkor i regionen och även fortlöpande kontakt med de kyrkor från Mellanöstern som verkar här i Sverige. Vi delar alltså inte Håkan Sandviks syn att Svenska kyrkans kontakter med kyrkorna i Mellanöstern är minimala.
Ett exempel vi kan nämna är att ärkebiskop Anders Wejryd nyligen deltog i ett möte mellan kristna ledare i Mellanöstern och FN:s medlare Brahimi om att de stora kyrkorna vill ha en sekulär stat i Syrien och att de fruktar majoritetsstyre utan respekt för andra grupper. Mycket av vårt arbete för förföljda kristna och andra religiösa minoriteter sker dock i det tysta för att inte riskera att förvärra situationen.
Idag finns fem heltidsanställda som arbetar med Mellanöstern på nationella nivån i Uppsala och i Mellanöstern finns tre personer placerade, varav en är sekonderad till Kyrkornas världsråds arbete i Jerusalem. Flera medarbetare arbetar för de personliga relationerna mellan kyrkoledare och kristna i Mellanöstern och Sverige, både de inofficiella och officiella.
Vi måste som kyrka naturligtvis alltid arbeta för att utveckla möjligheten till engagemang för våra drabbade trossyskon, och för att medvetandegöra omvärlden om deras situation. Det finns mer att göra än vi har gjort, men vi anser att Svenska kyrkan är väl rustad för att arbeta med frågan om kristnas situation i Mellanöstern.
Wanja Lundby-Wedin
Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen
Mats Hagelin
Andre vice ordförande i kyrkostyrelsen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR