Jag skummar som vanligt ivrigt igenom Kyrkans Tidning.. Därefter letar jag efter det som jag i första hand är intresserad av. <br> Den här gången hamnar jag på sidan fjorton, och avdelningen Förtroendevald. Rubriken lyder:Idrottscoatch hjälpte kyrkoråd
Under förra mandatperioden, vilken var min första, upplevde jag det stundtals väldigt svårt att få information om vad som egentligen beslutades. För, som det i artikeln sägs, så var det mesta redan bestämt, när det kom till kyrkorådet. Det skapade onödigt energiläckage och väldig irritation. Kanske också att vi som då var - och fortfarande är - i minoritet blev onödigt "obstinata". Men så är det, att känner man ett utanförskap, vilket i alla fall jag gjorde, så blir man oerhört misstänksam och misstolkar hellre än ser poängen (om det finns någon) med beslutet .
Den här mandatperioden har hela organisationen gjorts om. Jag tror mig förstå, att majoriteten också insåg problemet med den tidigare organisationen.
Vårt kyrkoråd består i dag av fyra nomineringsgrupper: POSK, som är störst och har ett samarbete med M och C. Vi i S är näst störst efter en stor valframgång i det senaste valet. Ändå märker jag mindre av uppdelningen mellan nomineringsgrupperna och majoritet (POSK, M och C) och minoritet (S) än tidigare.
Arbetsutskottet har slopats och i stället har en beredningskommitté skapats. Den består av en representant från varje nomineringsgrupp, där POSK som innehar ordförandeposten i kyrkorådet, är sammankallande. Beredningskommitténs huvuduppgift är att bereda ärenden som sedan tas upp för beslut i kyrkorådet. Personalfrågor som tidigare sköttes av arbetsutskottet, har nu i princip, lagts på Domprosten som enligt kyrkorodningen är personalansvarig. Det i sin tur gör att vid eventuella frågetecken och liknande kan kyrkorådet ställa domprosten till svars.
Ekonomin är en viktig och svår fråga. Det har därför skapats en ekonomikommitté bestående av tre duktiga ekonomer en från vardera M, C och S, som i stort, liksom beredningskommittén, bereder ärenden för beslut i kyrkorådet. Vi har också ett fastighets- och kyrkogårdsutskott, vilket är en sammanslagning av två tidigare grupper.
Ett mål med den här omorganisationen är att alla beslut, så när som på direkta personalärenden ska upp på bordet och tas i kyrkorådet. Kyrkofullmäktige beslutar dock fortfarande om inrättande av tjänster.
Den här omorganisationen, är som jag ser det, en breddning av demokratin. Alla nomineringsgrupper är representerade i de olika grupperingarna, utom då POSK, som inte är med i ekonomikommittén. Det har blivit någon grupp mer, och kanske blir det lite dyrare, vilket väl tiden får utvisa, men demokrati måste få kosta.
Vår Domkyrka står inför omfattande renovering och ombyggnad. I samband med detta kommer en kommitté att skapas där samtliga nomineringsgrupper kommer att finnas representerade.
Det viktigaste är att se till kunskap och kvalité när det gäller en så stor affär.
Vi kommer att få en utvärdering/översyn av organisationen inom ett år. Då får vi se om några frågetecken eller problem måste rätas ut.
Det gäller dock att vi som fått förtroende delar med oss av den information vi har och får, så att ingen blir utanför. Min önskan och förhoppning är att ingen ska känna sig utanför. Likaså är min förhoppning att vi alla öppnar ögonen och, som det står i artikeln, "leenden och attityder sprider sig." En positiv attityd ger positiva resultat.
Christina Meltin Westerlund (S)
2:e v ordförande i Härnösands domkyrkoförsamlings kyrkoråd
LÄGG TILL NY KOMMENTAR