Varför jag inte håller med Antje Jackelén

Det är en ganska big deal att Maria var jungfru ”på riktigt”, att Antje Jackelén inte tycker att man ska hänga upp sig på en sådan detalj, är problematiskt, tycker Micael Grenholm.

På ärkebiskopshearingen i Gottsundakyrkan kunde vi höra följande: Anette Novak:
Jesus var ju rak ibland och inte sådär brottande, han sa ju till exempel att det bara finns en väg till Fadern och den är genom mig.
Antje Jackelén: Säger han det?
Anette Novak: Eller ja, han säger “Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Vad säger du om det?
Antje Jackelén: Ja, det är ju i Johannesevangeliet. ”Jag är vägen, sanningen och livet.” Men det läses ibland som att Jesus säger ”Jag är den enda vägen, den enda sanningen och det enda livet” – det säger han faktiskt inte.

Frågan Jackelén fick handlade alltså om Joh 14:6b, “Ingen kommer till Fadern utom genom mig,” men talar istället om 14:6a och hävdar att detta inte innebär att Jesus är den enda vägen till Gud, trots att det är precis det Jesus förtydligar i 6b. Det är rätt kass exegetik. När hon på Twitter fick många frågor om detta uttalande skrev Jackelén två gånger om: ”Alldeles självklart är Jesus vägen, sanningen och livet för oss kristna. Men det begränsar inte Guds vägar med hela skapelsen.”

Återigen feltolkar Jackelén Joh 14:6, Han säger inte ”Jag är vägen, sanningen och livet… för er kristna”. En sån teologi funkar inte. ”Allt är skapat genom honom och till honom” (Kol 1:16) …för oss kristna. ”Gud uppväckte Kristus från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande” (Ef 1:20f.) …för oss kristna? Seriöst?

Jag tänker på min vän Surprise Sithole som varit nära att bli martyr flera gånger efter att han lämnade animismen och gick till Jesus på grund av alla mirakler Jesus gjorde. Han har ägnat hela sitt liv åt att föra mängder till tro genom att hela sjuka, uppväcka döda och bekämpa fattigdomen i södra Afrika. Han går inte runt och säger ”Jesus är vägen, sanningen och livet för oss kristna”. Han vet vilken makt och sanning Jesus har. Han vet att Jesus faktiskt är bäst, alla kategorier.

En annan sak Jackelén talade om var jungfrufödseln. Hon sa att hon inte riktigt förstår varför just jungfrufödseln har blivit som ett troskrav. Jag har alltid sett det från andra hållet – jag förstår inte varför det är just jungfrufödseln man förnekar. Det finns över hundra olika övernaturliga händelser återgivet i evangelierna. Budskapet är alldeles uppenbart att ingenting är omöjligt för Gud. Faktum är att precis de orden säger Gabriel till Maria när den senare tvivlar på att hon kan föda Jesus som jungfru (Luk 1:37). Men så skulle det vara just jungfrufödseln som egentligen inte skedde?

Jackelén säger inte direkt att det är fel att tro på jungfrufödseln men att det inte är nödvändigt. På Twitter skriver hon:”Ett biologiskt mirakel utgör inget problem, men det är varken nödvändigt eller själva poängen.” Under hearingen uttryckte hon sig ännu starkare och sa att de som menar att jungfrufödseln måste varit biologiskt ”totalt missuppfattat” vad det handlar om och hävdade att Lukas anspelade på hellenistiska myter om jungfrufödslar för att understryka poängen ”här är en viktig person”.

Här börjar teologin bli vansklig. För det första luktar det Zeitgeist - åskådningen att Nya Testamentet bygger på grekiska myter är väldigt kontroversiell och framför allt mycket svår att belägga. För det andra luktar det gnosticism – det fysiska spelar ingen roll, Jesus är bara Guds Son i andlig mening. Faktum är att inkarnationen tillsammans med uppståndelsen var den största lärostridsfrågorna i kampen mot gnostikerna. Det var ju faktiskt därför de ortodoxa var noga med att i den apostoliska trosbekännelsen inte bara skriva in köttets uppståndelse utan också ”född av jungfru Maria”.

Så det är en ganska big deal att Maria var jungfru ”på riktigt”, jag tror inte Antje missat att i katolska och ortodoxa kyrkan betonas Marias jungfruskap rätt så rejält. Men nej nej, de har totals missuppfattat det hela. Är det inte snarare de som förnekar jungfrufödseln, ett fenomen som är väldigt nytt kyrkohistoriskt sett, som missuppfattat saker och ting?

Förnekandet av jungfrufödseln är i min mening ett symptom på mirakelbrist. Har man inte sett så många helade och uppväckta från de döda börjar man snart tro att mirakler inte sker. Återigen, pastor Surprise har ingen anledning att tvivla på att Gud kan skapa liv. Han har uppväckt åtta av dem från de döda i Andens kraft. En sån ärkebiskop skulle jag vilja ha.

Micael Grenholm
Student på Johannelunds teologiska högskola

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
1718

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Kantor

Luleå stift
Härnösands stift
Luleå stift
Härnösands stift