Mässa på nya sätt i smittans tid
Nyhet. Inställda gudstjänster ställer frågor om hur nattvarden kan firas. Steneby pastorat avstår helt, Halmstads församling firar enbart med bröd och Norra Ölands pastorat erbjuder sig att komma hem till församlingsborna.
”Vi firar inte nattvard på distans”
Nyhet. Begränsningarna för att minska smittspridningen under coronapandemin får stora konsekvenser i kyrkolivet. Nu har biskopsmötet tagit fram en vägledning för att svara på frågan vad situationen innebär för nattvarden.
Distansgemenskap i England och Danmark
Nyhet. Frågan om det går att fira nattvard på distans är en het teologisk potatis i coronatider. Några argument för och emot ger doktoranden Frida Mannerfelt i sin text på teologisidorna. Här är två konkreta exempel på kyrkor i Borgågemenskapen som väljer att uppmuntra till nattvard på avstånd.
Folkhälsan drabbas när kyrkan ställer in verksamhet
Ledare. Kyrkan gör digital och diakonal succé. Men i predikoturerna dominerar ordet INSTÄLLT. I stället borde man hålla sig till rekommendationerna och påminna om att folkhälsa är mer än smittskydd.
Utlandsförsamlingar permitterar personal
Nyhet. Coronaviruset slår hårt mot utlandsförsamlingarnas ekonomi. I London, Bryssel och på Mallorca har lokalanställd personal korttidspermitterats.
Vigslar ställs in i coronakrisens spår
Nyhet. Coronakrisen gör att många av vårens och sommarens vigslar runtom i hela landet kan komma att ställas in. – Vi har mer eller mindre soprent i kalendern fram till den 6 juni, säger Keith Karlsson vid Kalmar slottskyrkas pastorsexpedition.
Svenska kyrkan på Mallorca drabbas hårt när vigslar ställs in
Nyhet. För många utlandsförsamlingar är vigslarna en viktig inkomstkälla. Svenska kyrkan på Mallorca väntas förlora minst 300 000 kronor på inställda bröllop i år. 
Diakon rycker in i coronavården
Nyhet. Anki Sylwan, diakon i Falu pastorat, har lämnat in en ansökan för tillfälliga jobb inom vården i coronakrisen. – Det var ingen tvekan. Jag är sjuksköterska och känner att jag vill göra något om det går, säger hon.
Tegnell tröstar Sverige
Ledare. Påminner vår upptagenhet av Tegnells person oss om hur tunn den sekulära hinnan faktiskt är? Jonas Eek om en statsepidemiolog som enar och splittrar i "Guds frånvaro".
Ambitiöst bokprojekt om kyrkomusikens historia i Sverige
Kultur.
Arbetsmiljöverket ställer in inspektionsbesök
Nyhet. I år granskas arbetsmiljön inom Svenska kyrkan och andra trossamfund. 104 inspektioner hann göras, innan Arbetsmiljöverket ställde in fysiska besök.  
Många arbetslösa fick hjälp av Svenska kyrkan
Nyhet. Förra året hjälpte Svenska kyrkan över 1 000 personer som står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Det visar Svenska kyrkans hållbarhetsrapport för 2019.  
Nya regler öppnar för fler som vill bli församlingspedagog
Nyhet. Från och med läsåret 2020–2021 finns det fler sätt att komma in på utbildningen till församlingspedagog.
Oas ställer in sommarmötet i Ljungby
Nyhet. Det blir inget Oas-möte i sommar. Den planerade konferensen i Ljungby är flyttad till nästa år och i stället lovar Oas andra typer av aktiviteter under vecka 30.
Ny lag ersätter kyrkolagen i Norge
Nyhet. Den norska folkekirken förblir Norges nationella kyrka men med den nya lagen kommer också bestämmelser om ekonomisk likabehandling av trossamfund.
Kritik utan påföljd mot kyrkoherde
Nyhet. Konflikten ledde till att prästen arbetsbefriades. Då startade en Facebookgrupp till stöd för honom. Där skrev en tidigare anställd kommentarer som fick kyrkoherden i pastoratet att kontakta den tidigare anställdas nuvarande arbetsgivare och ”informera” om inläggen.
Påven tillsätter ny utredning om kvinnliga diakoner
Nyhet. Påve Franciskus har tillsatt en ny expertkommission som ska utreda frågan om kvinnor kan bli diakoner i katolska kyrkan – en vigningstjänst som nu endast är möjlig för män.
Nybakad kyrkomusiker som vill göra allt
Församlingsliv. Tilda Strandberg blev färdigutbildad kyrkomusiker i januari. Planerna inför framtiden är stora.
Ungdomar i Skepplanda pastorat handlar åt människor i riskgrupper
Församlingsliv. Ungdomsgruppen i Skepplanda pastorat tyckte det var tråkigt att inte ses i viruskrisen. Så de tog initiativ till att handla åt äldre som blivit sittande hemma. Och så fixades ett dagläger med pilgrimstema.
Tror dagens kristenhet på en herde eller en portvakt?
Teologi. Vilken Jesus vill vi förkunna? Eftertanke av Christofer Wilson.
Veterinär blir sakligt vittne till grisars ångest
Kultur. Pelle Strindlund har läst Lina Gustafssons Rapport från ett slakteri: en veterinärs berättelse som skildrar grisarnas martyrium, och den djurrättsliga veterinärens.
Råd för inställda kulturevenemang
Kultur. I och med den pågående coronapandemin ställs många kulturevenemang in. Nu har Svenska kyrkan tagit fram råd på nationell nivå för hur församlingarna kan hantera avtal med frilansande kulturarbetare.
Digital guide: 100 gravar du måste se
Församlingsliv. Den digitala guiden ”100 gravar du måste se innan du dör” består av 17 platser och 100 gravar, kända som okända, som ger användaren möjlighet att uppleva Lindesbergs kommuns historia ur ett nytt perspektiv.
Minnesord: Roland Torestad
Församlingsliv. Prästen Roland Torestad, Junsele, avled den 27 mars 2020. Han blev 72 år och sörjes närmast av barnen Maria, Elin, Eric och Hannes och en stor vänkrets.
Minnesord: Jan-Olof Grönlund
Församlingsliv. Orgelbyggaren Jan-Olof Grönlund från Nederluleå församling har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast sörjs han av hustrun Inga-Britt, döttrarna Birgitta och Catarina med makar, barnbarn och barnbarnsbarn.  
Minnesord: Kjell Nilsson
Församlingsliv. Prästen och komministern i Svenska kyrkan Kjell Nilsson, Kristinehamn, har avlidit 74 år gammal. Närmast anhörig är dottern Maria Nilsson.
Folkkyrkans särdrag hindrar att gemenskaper bildas
Debatt. Predikan borde bygga de gemenskaper genom vilka bibliska berättelser och trons språk omtolkas, lever vidare och förmedlas utåt.
Kyrkan har anpassat sig efter medielogiken
Debatt. När jag läser artikeln om Haninge pastorats långfredagsprojekt häpnar jag av igenkänning från tv-världen.
Har ett monumentalt rekord i gudstjänster slagits?
Debatt. Religionssociologer bör undersöka om det slagits rekord i antalet gudstjänster och andakter som hållits under den gångna påsken. 
Kyrkans ämbete är inte en fråga om genus
Debatt. Gör inte kyrkans ämbete till en genusfråga. Då förlorar kyrkan sin trovärdighet.