Efter mandatperiodens första kyrkomöte kommer man hem med en hel del funderingar. Bererdningsveckan liksom beslutsveckan genomfördes i vanlig ordning med långa utskottssittningar, pratglada debattörer och snabba beslut. Kyrkomötets arbetsformer är ett arv från statskyrkotiden med bevarande av gamla riksdagstraditioner.
Presidiet har inte efterfrågat några tips men jag dristar mig till att ändå att dela med mig.
Effektivare motionsbehandling: Vissa motioner återkommer år efter år utan att få gehör. En motion som behandlats vid mandatperiodens första möte har knappast framgång år två, tre eller fyra. Motionsrätten skulle kunna begränsas genom att gruppledarna genom överenskommelser ges rätt att avvisa ”tjatmotionerna”.
Debatten: De som önskar tala i plenum ska förhandsanmäla sig och den listan utgör talarlista vid ärendets behandling. Eventuellt skulle möjligheterna till repliker utökas för att skapa mer av samtal/debatt. Två talarstolar skulle kunna ge mer spänst i debatten.
Alla ska med: Alla ledamöter ska delta i utskottsarbetet oavsett nomineringsgrupp. Utskottsarbete är viktigt för att kunna delta i debatten i plenum. Utskottsplatserna är för närvarande 240 och antalet ledamöter 251. I utskottsarbetet deltar inte kyrkomötets presidium och kyrkostyrelsens ordinarie ledamöter. De senare får tid till egna möten och /eller kan kallas in till utskotten för att redogöra för skrivelser och där bli en resurs. Kyrkostyrelsen behöver därmed heller inte kallas in dagen före Kyrkomötet till styrelsemöte som nu är fallet.
Ett effektivare kyrkomöte skulle dessutom förmodligen innebära att kyrkostyrelsens skrivningar skulle få mer utrymme, fler föreläsningar i aktuella ämnen, arbete i tvärgrupper med mera.
Per-Henrik Bodin
Ledamot 183, Nyland
LÄGG TILL NY KOMMENTAR