Lärandet om kristen tro 1

Levande gudstjänst och undervisning är två sidor av samma mynt

Sören Dalevi biskop i Karlstads stift

DEBATT. En vital och dynamisk undervisning går ofta hand i hand med ett levande gudstjänstliv, och inte tvärtom, skriver biskop Sören Dalevi i en replik.

I Kyrkans Tidning nummer 13/17 skriver Göran Wiking att ”Lärande är en tveksam överlevnadsstrategi”. I artikeln verkar Wiking ha fått för sig att det finns någon sorts motsatsställning mellan att som kyrka ha en undervisningsstrategi och att samtidigt fira en levande gudstjänst.

Faktum är dock att en vital och dynamisk undervisning ofta går hand i hand med ett levande gudstjänstliv, och inte tvärtom. De är två sidor av samma mynt.

Eftersom det råkar vara 2017 kan vi här ta reformationen som exempel: reformationen var lika mycket en pedagogisk revolution som den var en gudstjänstrevolution. Det är ingen tillfällighet att Luther skrev mängder av pamfletter och texter kring grundläggande kristen undervisning, samtidigt som han predikade, skrev ett stort antal psalmer och firade gudstjänst så ofta han kunde.

Att Luther författade Lilla katekesen och Passional (den första barnbibeln) stod på intet sätt i motsatsställning till att undervisning också ägde rum i gudstjänsten. I själva verket var ju även Luthers psalmer en integrerad del av Luthers pedagogik, där han pregnant sammanfattade sin teologi. Samtidigt kunde undervisningen då lika väl som idag också äga rum också på andra arenor än just i gudstjänstens sammanhang.

Wikings uppdelning mellan å ena sidan ett levande gudstjänstliv och å andra sidan en levande pedagogisk strategi är därför inte bara krystad utan också olycklig.

Det finns ingen världsreligion som har så mycket dogmatiskt material och så långa trosbekännelser som kristendomen. Vi har dessutom en helig text, Bibeln, som består av 77 böcker och som inte helt enkelt går att tolka utan grundläggande kunskaper. Därför behövs undervisning kring såväl trons fundamenta som kring bibeln. Såväl i gudstjänsten, som utanför den.

Framförallt står Svenska kyrkan inför utmaningen att utverka en strategi kring undervisning och lärande till alla de kyrkotillhöriga som år efter år troget bär upp kyrkan. I detta strategiska undervisningsarbete måste vi tänka såväl bredd som djup. Såväl gudstjänst som andra sammanhang.

För längtan efter en fördjupad kristen undervisning finns hos oss alla.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne