Hur ska kyrkans diakonala, uppsökande verksamhet på nätet se ut i framtiden när Skolkyrkan i Göteborg läggs ner? Vem har och tar ansvar för detta? frågar Klara Roxbergh.
Nätvandring är att möta människor där de befinner sig, att vara kyrka på nätet. Vi som arbetar med nätvandring har fokus på ungdomar men vi möter behovet i alla åldrar. Vi möter längtan efter att prata med en människa som bryr sig om mig för min egen skull, som visar att hen finns här för att prata om det som är viktigt för dig.
Befrielsen i att få pröva att berätta utan att behöva förhålla sig till den andres blick, kunna avsluta närsomhelst, ha frihetens makt i samtalet, slippa rädslan att bli dömd. Att någon frågar mig hur min dag varit, utan att jag behöver leta mig till dennes webbplats.
En mycket stor del av livet levs idag på nätet och Svenska kyrkan skulle kunna göra mer för att möta människor där. Detta är diakoni och pastoral omsorg i praktiken. Det behövs pedagoger, diakoner, präster och kvalificerade ideella som ser, stöttar och stärker, inte bara i privata möten på nätet, utan också som professionella med ett uppdrag och ett mandat. Nätvandring bidrar med en form som rymmer lämplighetsprövning, utbildning och handledning.
Alla goda krafter på nätet är viktiga liksom alla goda krafter i det fysiska lokalsamhället. Jourhavande präst med telefon och chatt fyller också en mycket viktig funktion. Det ena motsätter inte det andra, tvärtom är de kompletterande delar av att vara kyrka.
Skolkyrkan i Göteborg och Kyrkans Jourtjänst arbetar gemensamt med nätvandring. Vi lämplighetsprövar, utbildar och handleder nätvandrare. Vi har sett en poäng i att alla yrkesgrupper samt ideella kan bli nätvandrare. Samtidigt är inte alla lämpliga att bli nätvandrare, det gäller framförallt den del av nätvandringen som utgörs av enskilda samtal på nätet.
I kommande organisationsförändringar i Svenska kyrkan i Göteborg överförs ansvaret för skolkyrkoarbetet på de nya pastoraten. Det innebär att Skolkyrkan i Göteborg läggs ner (sista december 2017) och eventuellt även Kyrkans Jourtjänst. Kyrkans Jourtjänst är en samtalsmottagning, telefonjour och mailtjänst med ett hundratal ideella svarare.
Hur ska kyrkans diakonala – uppsökande verksamhet – på nätet se ut i framtiden? Vem har och tar ansvar för detta? Precis som kyrkans närvaro i lokalsamhället inte enbart uppbärs av dess medlemmar så behövs pedagoger, diakoner, präster och ideella tas i anspråk i ett tydligt uppdrag på nätet.
Vår definition av nätvandring är att se, stötta och stärka personer där de befinner sig på nätet. Det vi talar om här är inte att stötta personer som vi redan har en relation till som kyrkoarbetare.
Klara Roxbergh
diakon och nätvandrare, Göteborg
LÄGG TILL NY KOMMENTAR