År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten och övergick till att vara en fri folkkyrka. Trots detta finns det fortfarande ett starkt politiskt inflytande.
Varför kan inte Svenska kyrkan fungera i likhet med våra frikyrkor? Deras styrelser utgörs av egna medlemmar, som aktivt deltar i sina kyrkors verksamheter. De är väl insatta i de frågor som skall behandlas, vilket resulterar i genomtänkta beslut.
I vår församling förhåller det sig så, att få av de förtroendevalda ledamöterna är insatta i kyrkans gudstjänstliv och dess övriga verksamheter. En mycket liten del är aktiva i kyrkans arbete. Det finns en stor okunnighet hos många, vilket skapar många och onödiga missförstånd, som visar sig i oövertänkta beslut.
När skall Svenska kyrkan ändra sin organisation så att all politisering försvinner i samband med kyrkoval? Vi som skriver den här artikeln tillhör Skara stift, Gustav Adolfs församling, Borås. Våra funderingar angående denna fråga har framkommit i samband med att vår kyrka i Norrmalmsområdet är nedläggningshotad, en kyrka som har ett rikt gudstjänstliv, engagerad personal, många frivilliga och ett stort antal medlemmar.
De egna församlingsbornas argument nonchaleras och vi har inget att säga till om. När makt och prestige får styra, är det något som har gått fel. I det här fallet är man inte rädd om vår svenska kyrka och dess medlemmar.
Det är nödvändigt att organisationen inom en snar framtid ses över till gagn för alla församlingar och dess medlemmar. Vi vill ha en trovärdig kyrka, buren av alla, där varje människa blir sedd och uppskattad och duger som den man är.
Lena Wallgren
Lars Wallgren
Siv Niord
Bernt Rangstrand
Inga Rangstrand
Ulla Klasson
Camilla Eskilsson
Hanna Jylhänlahti
Marianne Jarnell
Stig Hallgren
samtliga är frivilligarbetare i Norrmalms kyrka, Borås
LÄGG TILL NY KOMMENTAR