Att prästen har total tystnadsplikt betyder inte att prästen har handlingsförbud - tvärtom.<br>Jag är övertygad om att prästens tystnadsplikt hjälper många människor att våga öppna sig med sina livsberättelser och att det själavårdande arbetet ger vägar till utveckling, skriver Albin Davidsson.<br>
Replik
Tystnadsplikten
Ibland händer det att skolkuratorer och skolsköterskor ifrågasätter den absoluta tystnadspliktens möjligheter i samhället. Vissa tycker att anmälningsplikten bör gälla för alla, och självklart är den ett viktigt verktyg i samhället.
Samtidigt finns det situationer där elever väljer att avstå från att säga något överhuvudtaget till kuratorn/skolsköterskan och istället fortsätter att bära en svår upplevelse inom sig i rädsla för att bli avslöjade, utlämnade eller anmälda innan de själva är beredda att berätta för andra. Många kuratorer/skolsköterskor vittnar om elever som vänt i dörren av rädsla när de förstått anmälningspliktens innebörd. På så sätt blir eleverna lämnade i sin tystnad, vilket kan få katastrofala följder.
Samarbetet som skolhälsovården och kyrkan utvecklade ledde till en förändrad syn på prästens roll och den absoluta tystnadsplikten sågs som ett viktigt komplement. Det ökade professionaliteten då man valde att ta alla elever på allvar.
Det är bra att de flesta som arbetar med så kallade människovårdande yrken har den viktiga anmälningsplikten, men det är också nödvändigt att det finns en samhällsinstans som har anmälningsförbud.
På så vis kan vi tillsammans i samhället hjälpa många fler människor att våga tala om det som tynger och riskerna att bli lämnad ensam minskar. Tystnadsplikten handlar aldrig om att t ex skydda några brottslingar eller låta offer stanna kvar i en kränkningssituation. Tystnadsplikten är ju istället en hjälp att låta samtalet starta så att läknings- och helandeprocessen kan komma igång.
När en konfident söker upp en präst för att anförtro sig finns alltid en inneboende drivkraft om önskad förändring. Denna drivkraft är en viktig grund för det kommande arbetet.
Utnyttjandemöjligheterna som Rimborg talar om är teoretiska, han räknar inte med drivkraften till förändring. Om vi arbetar med drivkraften behöver vi inte fokusera på de teoretiska farhågorna om utnyttjandemöjligheter.
Samtidigt behövs det stor kunskap och kreativitet när präster får höra om våld och destruktivitet för att ett gott arbete ska leda vidare till den nödvändiga utvecklingen. Det är därför av stor vikt att präster har en omfattande utbildning i själavård kombinerat med grundläggande kunskaper om psykologiska processer. Prästen får i de svåra mötena en härbärgerande roll och måste därför ha goda redskap att inte överge konfidenten på något plan.
Samtidigt har vi i kyrkan idag ansvaret att se över hur prästers tystnadsplikt kan fungera ännu bättre i samhället. Vi bör t ex utreda möjligheterna för präster att få handledning i särskilda självavårdsärenden. Ett sätt skulle kunna vara att konfidenten kan gå med på att prästen får ta emot handledning av tredje part. Det skulle säkert inte vara några problem då tilliten och förtroendet växer sig starkare efter återkommande själavårdssessioner.
Albin Davidsson
Gymnasiepräst i Malmö/
Komminister i Möllevången-Sofielunds församling,
Svenska kyrkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR