Vego

Vi bör samverka med alla goda krafter

Pär Friberg präst i Svenska kyrkan m fl

REPLIK. Utifrån klimatpåverkan är det betydligt bättre att äta växtbaserad kost än animaliska livsmedel, menar tre debattörer som i påsknumret skrev om etiska problem i dages äggindustri.

Inför påsken skrev vi om etiska problem med dagens äggindustri (Kyrkans Tidning nummer 13/14). Branschorganisationen Svenska Ägg svarar att de äggproduktionssystem som används i Sverige är ”utprovade för att tillgodose hönans naturliga beteende”. Tyvärr är de så kallade inredda burarna inte mycket bättre för hönorna än de oinredda som förbjöds. Det kan låta bra med sittpinne, sandbad och rede men i den trånga buren kan hönan inte ens sträcka ut vingarna. Hela 137 kommuner har slutat köpa in ägg från hönor i så kallade inredda burar.

Hönorna dödas när de bara är ca 1,5 år, oavsett vilket produktionssystem de hålls i. Hönor kan bli 10-12 år men i dagens storskaliga äggproduktion slits de ut medan de ännu är unga. De hönor som används i produktionen värper så mycket som ett ägg om dagen.

Gasning med koldioxid, som sker i äggproduktionen, hör till de mindre bra avlivningsmetoderna om man talar om tiden det tar för hönan att bli medvetslös. Det är fortfarande så att 15 000 nyfödda tuppar avlivas varje dag eftersom de betraktas som en biprodukt.

Utifrån klimatpåverkan är det betydligt bättre att äta växtbaserad kost än animaliska livsmedel.

När det gäller hälsa och ägg är det självklart att enstaka ägg inte påverkar vår hälsa negativt. Men en väsentlig skillnad att säga att det är ett nyttigt livsmedel, något som äggindustrin vill få oss att tro med globala mycket påkostade kampanjer. Det stämmer att Livsmedelsverket inte avråder från en mindre äggkonsumtion. De avråder inte heller från en mindre konsumtion rött kött eller socker vilka är livsmedel med mycket stark negativ påverkan på vår hälsa. Livsmedelsverket och globala motsvarande myndigheter understryker att den som vill förbättra sin hälsa bör äta mer från växtriket, inte mer ägg. 

Prästen Marie-Anne Gustafson skriver i sin replik att det är ”ytterst anmärkningsvärt att företrädare för Svenska kyrkan skriver en debattartikel tillsammans med organisationen Djurens rätt”. Som präst i Svenska kyrkan vill jag (Pär Friberg) svara att vår kallelse som kyrka är att samverka med alla goda krafter.

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, en demokratisk organisation med omkring 45 000 medlemmar som vill se en bättre framtid för djuren. Att bry sig om våra medvarelser är en universell tanke som flera idéburna rörelser och de allra flesta människor förespråkar. Vi vet att vi måste ställa om samhället till mer växtbaserad livsmedelsproduktion för såväl djurens skull som för planetens och folkhälsan.  

Camilla Björkbom
förbundsordförande för Djurens Rätt

Pär Friberg
präst i Svenska kyrkan

David Stenholtz
överläkare i onkologi och ordförande i Läkare för framtiden

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Pär Friberg, präst i Svenska kyrkan m fl

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne